"Hoe vaak moet ik mijn rieten dak vervangen?" Die vraag krijgen we wel vaker van onze klanten. Het antwoord is simpel: als het rieten dak op een professionele manier geplaatst wordt, is 35 tot 45 jaar een realistische termijn. In principe zou u rekening moeten houden met zes factoren die de levensduur van een rieten dak bepalen.
Eén van de belangrijkste factoren die de uiteindelijke levensduur van een rieten dak bepalen is de hellingsgraad. Algemeen geldt dat een rieten dak zo snel mogelijk moet kunnen drogen nadat het nat geworden is. In die zin is een dak dat steiler is bevorderend voor de levensduur aangezien het regenwater sneller afgevoerd wordt. Wij adviseren als rietdekker om geen rieten daken te plaatsen met een hellingshoek lager dan 30°. Voor kleine afdakjes kunnen wel uitzonderingen gemaakt worden, maar voor alle andere rieten daken is 40° tot 50° aangewezen.
Ook de zon heeft uiteraard een impact op de droogsnelheid van een rieten dak. Zo zal een dak aan de zuid- en oostkant zonder twijfel sneller droog zijn. Daarom kan het een goed idee zijn om hier rekening mee te houden wanneer uw woning door uw architect uitgetekend wordt. Het is natuurlijk helemaal geen drama moest het dak eerder noord of oost gericht zijn, maar het heeft op lange termijn wel een invloed op de levensduur.
Riet is een natuurproduct en er is dan ook niets zo mooi als een woning met een rieten dak pal in het groen. Toch heeft de omgeving rond het huis invloed op de levensduur. Denk maar aan bomen die zorgen voor schaduw of aan overhellende takken die het dak telkens op dezelfde plaats bevochtigen. Deze omstandigheden beïnvloeden de houdbaarheid van uw rieten dak op een negatieve manier. Wil dat zeggen dat u geen rieten dak mag leggen op een woning in het bos? Neen, dat kan perfect, maar ook hier kan u best via uw architect of uw rietdekker onderzoeken wat de beste manier van werken is om de levensduur te maximaliseren. Indien nodig kan er ook altijd een boom gesnoeid worden.
Wie beweert dat er in kwaliteit van riet geen verschil is liegt helaas. Riet wordt in vele landen geoogst en verhandeld over de hele wereld. Veelal komt het riet uit Oost-Europa, China of Nederland. Het belangrijkste is dat u als klant weet waar het riet vandaan komt en of de rietdekker effectief weet hoe het geproduceerd en geoogst werd. Indien dit niet het geval is kan uw riet van mindere kwaliteit zijn en dat kan al snel 10 jaar van de levensduur van uw rieten dak afsnoepen. Onze ervaring leert ons dat het eerste klasse zoetwaterriet uit Noord-Nederland, de bakermat van de rieten daken, het langste leven beschoren is.
Rieten daken trekken met het ouder worden soms mos, algen, of schimmels aan. Het is vanzelfsprekend dat deze best tijdig verwijderd worden zodat het rieten dak terug kan ademen en niet vochtig blijft. Het is aan te raden om uw rietdekker jaarlijks of tweejaarlijks langs te laten komen om een korte preventief onderhoud uit te voeren. Dit duurt vaak slechts enkele uren maar het verlengt de levensduur van het dak enorm en u moet tevens op lange termijn minder betalen. Twee vliegen in één klap dus.
"Gemiddeld gaat een rieten dak 35 tot 40 jaar mee. In ons klantenbestand zijn er echter veel die 50 jaar halen. Daar zijn we natuurlijk heel fier op." - Dennis Raggers
Rietdekken lijkt misschien evident, maar dat is het verre van. Een jonge knaap kan zich pas na 5 jaar op het dak gestaan te hebben een echte rietdekker noemen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vakmanschap een impact heeft op de houdbaarheid van uw rieten dak. Omdat wij de stiel hoog in het vaandel dragen zijn wij sinds enkele jaren lid van De Rietdekkersgilde die het bewaken van het ambachtelijke vak van de rietdekker nastreeft en kwaliteitskeuring uitvoert. Zo'n lidmaatschap mag u met andere woorden beschouwen als een kwaliteitsgarantie.
Indien u nog meer wil weten over rieten daken kan u altijd vrijblijvend bij ons (Rieten daken Raggers) terecht. Wat zijn de voor- en de nadelen van een rieten dak? Welke nokvorsten passen bij u? Is een onderhoud vaak nodig en is dit duur? Verder kan u ook even een kijkje nemen bij onze richtprijzen van rieten daken indien u wil weten wat zo'n rieten dak kan kosten.
Meer info of een gratis offerte? Neem contact met ons op.