Hoeveel kost een rieten dak per m²?

Voor u een rieten dak wil laten plaatsen is een ruwe schatting van de prijs een mooi startpunt. Vaak mag u rekenen op prijzen tussen € 80 en € 120 per vierkante meter (inclusief BTW). Daarnaast moet u nog rekening houden met de nokafwerking waar u, afhankelijk van het gekozen materiaal, € 100 per m² mag tellen.  De effectieve prijs van een specifiek rieten dak hangt af van verschillende factoren:

- moeilijkheid dak (dakramen, kapellen, bereikbaarheid stellingen, fantasietjes of hoekjes en kantjes)
- nokafwerking (dakpannen, koper, heide, gemetselde nok, houten planken)
- een open of gesloten dakconstructie. Dit laatste is duurder aangezien er extra hout aan te pas komt om het af te sluiten.
- kwaliteit van het riet en de kwaliteit van het rietdekken zelf (in onze prijzen zit altijd eerste klasse zoetwaterriet inbegrepen)

Onderhoudskosten rieten dak

Ieder rieten dak is anders en dus ook de staat van ieder dak. Wat onderhoud betreft wordt de situatie best eerst ter plaatse bekeken om vervolgens een prijs op te maken op basis van alle elementen: gaat het om mosvorming? Is er veel schade? Daarnaast kan u ook afspreken met ons om jaarlijks langs te komen om het rieten dak op te volgen. Dit bevordert trouwens ook enorm de levensduur van het dak.

Over het algemeen mag u voor een onderhoud uitgaan van € 15 per m². Als het dak extra hersteld moet worden is het moeilijker om er een gemiddelde prijs op te plakken. Dit varieert van situatie tot situatie.

"Door het gebruik van nieuwe technieken werken we steeds efficiënter en kunnen we vaak een scherpe prijs van € 85 per m² aanbieden." - Dennis Raggers

Renovatiekosten rieten dak

Wanneer je een oud rieten dak wil herstellen of vervangen door een nieuw, komt er enkel de afbraak en afvoer van het oude dak als extra kost bij. Meestal is de constructie van het dak zelf nog in heel goede staat. Hier hoeven we dus vaak niet veel aan te veranderen. Een renovatie van je dak is ook een moment om isolatie te plaatsen onder het riet. Hoewel dit niet noodzakelijk is omdat de isolatiewaarde van riet helemaal niet slecht is.

Over het algemeen mag u voor een renovatie van een rieten dak rekenen op € 140 per m². Afbraak van het oude dak en afvoer van het bouwafval zijn hier uiteraard inbegrepen.

Is een rieten dak duurder dan traditionele dakpannen?

De totaalprijs zal ongeveer hetzelfde zijn. Een rieten dak vraagt meer ambacht en arbeid dan een klassiek dak, maar er moeten geen dakgoten geplaatst worden, geen onderdakfolies gebruikt worden en er is minder of geen isolatie nodig aangezien riet zelf goed isoleert. Wat er wel bijkomt is een onderhoudskost voor het verzorgen van uw rieten dak. Als puntje bij paaltje komt zal een rieten dak lichtjes duurder zijn, maar het scheelt niet veel.

Indien u nog meer wil weten of rieten daken kan u altijd vrijblijvend bij ons terecht. Wat zijn de voor- en de nadelen van een rieten dak? Is de brandverzekering duurder? Is een onderhoud noodzakelijk en wat is de prijs hiervan?

Meer info of een gratis offerte? Neem contact met ons op.

Ontvang gratis een vrijblijvende offerte op maat.